Tuesday, November 19, 2013

PERKONGSIAN YANG TIADA PENGGATI

tadi terbaca status seorang sahabat kat wall fb. "teringat pesan ayah selepas solat isyak, solat witir"
tiba2 rindu dekat abah..rindu nak berkongsi ilmu dengan abah..rindu mendengar nasihat abah..rindu melihat abah mendidik kami..terbayang-bayang gaya kami subuh apabila dikejutkan abah..

terbayang-bayang lagi cebikan abah apabila kami cuba merajuk dengan abah..masih lagi terbaynag-bayang cara abah memujuk kami..kadang-kadang tak perlu dengan membuat suara garang, kami sudah mampu menundukkan kepala mengakui kesilapan.
tak perlu dengan kata-kata, kami sudah mampu menangis melihat wajah sedih abah..

kejayan kami walaupun hanya sedikit sahaja, tetapi abah sudah mampu bangga dengan kejayaan kami yang tidak seberapa itu..walau kecewa mana pun abah dengan kami, tak pernah abah melepaskan kemarahan semata-mata kerana nafsu..kemarahan abah bersebab.

.abah tak pernah menunjukkan rasa gelisahnya untuk mencari rezeki  kami..bagi abah, rumah adalah tempat ketenangan..sampaikan kami tak tahu bila waktunya abah tak tenang..

apabila gurauan kami melampaui batas, cepat-cepat abah menegur..malah abah mengusap kepala kami kerana kenakalan kami apabila kami bergurau..kadang-kadang abah cuba mengambil perhatian kami jika apabila abah pulang dari kerja..hilang rasa penat lelah abah melihat kami mengerumi abah..abah suka melihat kami menunggu abah pulang..

saat ahkir abah pulang dalam kedaan tertutup mata abah..kami tak mampu lagi bergelak ketawa seperti selalu selepas kepulangan abah..hanya tangisan yang menyambut kepulangan abah dari tempat kerja..

Allah..

mulianya hati abah..abah menghembuskan nafas terakhirnya di tempat dia gigih mencari rezeki untuk kesenangan kami..abah tak pernah merungut dengan kerjanya yang berat..malah abah sentiasa tersenyum menyambut apabila kami menjenguk abah di sana..

rindunya pada saat itu..

hanya bayangan yang menjadi santapan mata kami apabila kami lalu di tempat yang abah pernah pergi..rumah, bengkel abah, gerai makan yang abah suka pergi..sampaikan mak tak mampu memasak makanan berkari kesukaan abah..kami rindu semua itu..ya Allah..temukanlah kami kembali di syurgaMu..agar dapat kami menikmati saat bersama kembali..

No comments:

Post a Comment